مطالبی جالب که درباره خواب باید بدانیم
با اینکه در دنیای امروزی با پیشرفت علم و تکنولوژی تقریبا به جواب بسیاری از سوالاتمان رسیده ایم اما بسیاری مسائل هستند که دانشمندان هنوز راهی برای کشف آن پیدا کنند. یکی از مهمترین این سوالات، سوالات مربوط به دیدن رویا و عالم خواب است که بشر با تمام کنجکاوی اش نتوانسته است به پاسخ درستی درباره آن برسد. در حال حاضر هم از کسانی که درباره خواب تحقیق میکنند، سوالاتی پرسیده میشود به جواب های کلی بسنده می کنند و وارد جزئیات نمی شوند. حتی درباره تعبیر خواب هم جز در مقوله روانکاوانه روح انسان صحبتی به میان نمی آید. دکتر میرفرهاد قلعه بندی – دانشیار روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران و مدیر گروه انستیتو روانپزشکی – یکی از کسانی است که سال هاست در زمینه طب خواب فعالیت کرده و یکی از بهترین متخصصان این زمینه به حساب می آید که اطلاعات قابل توجهی درباره خواب ارائه می دهد.
مهمترین سوال این است که از لحاظ روانشناسی خواب به چه معناست؟
در تعریف های رایج و معمولی ، زمانی که سطح هوشیاری انسان تغییر پیدا می کند، فرد به خواب رفته است. شاید این سوال پیش بیاید که در هنگام خواب انسان به طور کامل هوشیاری اش را از دست می دهد؟ در این باره باید بگویم که زمانی که کسی سطح هوشیاری اش را از دست بدهد در حقیقت به کما میرود. انسان ها در زمان خواب تا حدودی با کمبود هوشیاری روبرو می شوند.
کارکرد مغز انسان ها در زمانی که می خوابند
زمانی این تصور غلط وجود داشت که زمانی که انسان به خواب میرود کارکرد مغزش به کلی از کار میافتد. دانشمندان بعد از تحقیقات بسیار زیادی درباره خواب مشخص کرده اند رابطه مغز و خواب به این شکل نیست. در واقع، در زمان خواب، بخش هایی از مغز به خواب می رود اما قسمت عمده ای از این ارگان بیدار است و حتی ثابت شده فعالیتش نسبت به زمانی که بیدار است افزایش پیدا می کند.
چه دلیلی وجود دارد که آدم حتما بخوابد
در زمان های گذشته تصور دانشمندان برا این بود که زمانی که برای خواب اختصاص داده میشود در واقع یک زمان اضافی است و نه تنها با خوابیدن چیزی بدست نمی آورد که وقت مفیدی را از دست می دهد. شما هم ممکن است بارها با خودمان گفته باشیم کاش خواب نبود و می توانستیم در این ۸ یا ۹ ساعت که برای خواب وقت می گذاریم بیدار باشیم و این زمان را برای انجام کار ها اختصاص دهیم. اما باید بدانید این طرز تفکر بسیار اشتباه است دانشمندان پس از تحقیقاتی که درباره خواب به این نتیجه رسیده اند که این فرایند بسیار برای انسان حیاتی، واجب و ضروری است.
برای اینکه متوجه شوید خواب چقدر مهم است برایتان از یک آزمایش صحبت می کنم. در یک بررسی دانشمندان در محیط آزمایشگاه، موش های صحرایی را به مدت دو هفته از خواب محروم کردند. بعد از مدتی تمام آنها مردند. در آزمایش بعدی، محققان به شکل دیگری موش ها را از خواب محروم کردند به این شکل که وقتی موش مورد نظر می خوابید و به مرحله خواب عمیق (مرحله رویا) نزدیک می شد، او را بیدار می کردند و این اتفاق هر بار تکرار می شد. در این آزمایش جدید هم پس از گذشت چهار تا شش هفته بعد شاهد مرگ موش ها بودند. بعد از این آزمایش، دانشمندان به این نتیجه رسیدند که خواب نه تنها یک سیکل اضافی نیست که برای جسم و روان موجودات از ضروریات است و یکی از پایه های اصلی سلامت به حساب می آید.
انسان چه زمانی به مرحله خواب دیدن و رویا دیدن می رسد؟
برای رسیدن به جواب این سوال باید بدانید که سیکل خواب دو مرحله عمده دارد. اولین مرحله (rem / حرکت سریع جسمی) و دومین مرحله (nrem / بدون حرکت سریع جسمی). در مرحله اول که رم نام دارد مغز بسیار فعال است و در حالی که ماهیچه های بدن در حال استراحت هستند، چشم ها به سرعت به چپ و راست در حال حرکت هستند.
مرحله دوم «نان رم» نام دارد که خود دارای چند مرحله است:
- خواب خیلی سطحی،
- خواب سطحی،
- خواب عمیق.
- دیدن رویا و خواب،
تمام سیکل ها و انواع خواب که برایتان نام بردم، بین ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه اتفاق می افتد و بعد از آن است که دوباره همین سیکل تا زمانی که در حالت خواب هستیم ادامه دارد.
رویا در واقع همان خواب دیدن است؟
در واقع نام دیگر خواب دیدن همان رویا است. مسئله ای که از آغاز تاریخ، توجه تمام آدمیان را به خودش جلب کرده است. فلاسفه، روحانیون، هنرمندان و خیلی های دیگر در برهه های تاریخی زیادی به آن پرداخته اند.
دیدن رویا ربطی به واقعیت های عالم بیداری دارد؟
در میان تمامی نظریه هایی که درباره خواب از نظر پزشکی و علمی ارائه شده معمولا به نظریه فروید مراجعه می شود. قسمت خودآگاه انسان ها قسمتی است که ما در روابطمان با آنها مواجه هستیم که قسمت ناچیزی از دنیای آدم ها را تشکیل می دهد و به قول فروید، شخصیت انسان کوه یخی است که قسمت خودآگاه، تنها نوک آن به حساب می آید و بقیه اش ناخودآگاه است. بیشترین قسمت ناخودآگاه مغز در خواب هوشیاری می شود. همین دلیل باعث شده که روانشناس ها وقتی می خواهند ریشه یک بیماری یا رفتار را پیدا کنند به بررسی آن کوه یخ که زیر آب است می پردازند. بررسی خواب و رویا از بهترین روش ها برای یافتن ریشه بیماری ها و حتی مشکلات روحی انسان هاست.
در واقع نمی توان به طور دقیق گفت که خواب با واقعیت در ارتباط هست یا نه، معمولا خواب ها ناخودآگاه ما را به تصویر می کشند و گاهی اوقات، مضمون خواب های ما با اتفاقاتی که در روز برایمان رخ می دهد متفاوت است. مثلا وقتی به قول معروف حالمان خوب است و روزمان خوب می گذرد، شب خواب ناگواری نمی بینیم اما گاهی وقت ها که اعصاب مان سر مسئله ای به هم می ریزد، با خواب های بد، تلخ، ترسناک و گاهی عجیب روبرو می شویم.
خواب دیدن چه کمک به زندگی انسان میتواند بکند
افرادی که با مشکلات روحی مواجه هستند، اغلب پزشکان برای ریشه یابی و درمان مشکلات آنها به بررسی خواب شان می پردازند. با اینکه دانش ما درباره خواب دیدن بسیار ناچیز است اما همین دانش ناچیز هم می تواند به بهبود شرایط روحی و روانی انسان ها کمک کند.
چه مسائلی در داشتن خواب خوب تاثیر دارد
عوامل زیادی در داشتن خواب آرام تاثیر دارند. روابط خانوادگی و کاری، میزان استرس موجود در طول روز و مهمتر استفاده از کالای خواب مناسب در اتاق خواب. یکی از عواملی که حتی در داشتن سلامت جسمانی تاثیر دارد استفاده از تشک طبی استاندارد است. امروزه خرید تشک طبی بسیار آسان است. خرید آنلاین تشک خارجی یا تشک ایرانی عرضه شده توسط تولیدکنندگان داخلی مانند تشک رویا و تشک خوشخواب، برای افرادی که نمیخواهند زمان و هزینه های رفت و آمد شهری را متقبل شوند بسیار خوشایند است . نکته بسیار ارزشمند این است که حتی این محصولات را میتوانید به صورت خرید اقساطی تشک هم تهیه و استفاده کنید. فروشگاه اینترنتی بازرگانی سینا با بهترین و برترین برند های تولیدکننده تشک در خدمت رسانی به شما دوستان گرامی آماده است.