تغییرات بدن در زمان خواب
همه ما در طول عمر خود زمانی را که تقریبا یک سوم از طول عمر مان است را به خواب اختصاص میدهیم. در هنگام خواب تغییرات در درون بدن ایجاد میشود ضربان قلبتان کاهش می یابد و ماهیچه هایتان شل می شوند تنفستان هم آهسته می شود و واکنش بدن به محرکهای دنیای خارج بسیار کاهش پیدا می کند.
خواب انرژی بدن شما را دوباره ذخیره می کند و در مرور کردن و به خاطر سپردن وقایعی را که در طول روز اتفاق افتاده است به شما کمک میکند. البته در نظر داشته باشید خوابیدن و خواب دیدن هم مثل هر کار دیگری که بدن شما انجام می دهد، تحت فرمان و کنترل مغزتان انجام می گیرد و نیازمند انرژی است و گاهی این میزان از دست دادن انرژی آنقدر زیاد است که در زمان بیدار شدم احساس خستگی میکنید. صبح بیدار شدن هم مثل به خاطر سپردن این که شما چه کسی هستید و یا این که کجا زندگی می کنید همه و همه بر عهده مغز و تحت فرمان این عضو از بدن شماست.
در حقیقت ، مغز یک مرکز کنترل قابل توجه است. حتی همین حالا که در حال خواندن این جملات هستید، می توانید فکر بکنید، نفس بکشید و حرکت هم بکنید. تصمیم گیری ها، فکر کردن ها، آرزوها و خواب دیدن ها همگی از سوی مغز شما اداره می شوند.
مغز هر فردی دارای قسمتهایی با نام قدامی ، میانی و خلفی که توسط اعصاب به هم متصلند، است. قسمت قدامی مغز طی تکامل انسان ها بزرگتر می شود. پیچ و تاب های زیادی پیدا می کند و دلیل آن که مغز انسان شبیه مغز گردو شده است هم همین است.
کورتکس مغزی در انسان ها بزرگتر از بقیه حیوانات است و این کورتکس بسیاری از مهارت های منحصر به فرد ما انسان ها مانند زبان و قابلیت حل کردن مشکلات را بر عهده دارد. خواب و خواب دیدن هم ارتباط زیادی با این قسمت دارد. در کسانی که خواب و رویا زیادی می بینند این قسمت فعال تر است.
نیاز افراد در سنین مختلف به خواب در طول شبانه روز چقدر است؟
هر چقدر سن افراد بالاتر برود نیاز به خواب در بدن کمتر میشود. نیاز به خواب در یک کودک ۱۶ ساعت در طول شبانه روز است و افرادی که به سن ۶۰ سالگی می رسد میتوانند با کمتر از 7 ساعت خواب، نیاز خود را برطرف کنند. و البته این زمان بستگی به شرایط جسمانی فرد نیز دارد. اگر به ای نیاز بدن مانند نیاز های دیگر به خوبی پاسخ داده نشود و زمان خواب بسیار کم باشد امکان ابتلا به انواع بیماری های روحی مانند پارانویا و توهم بالا میرود. دچار شدن هر از گاهی به بی خوابی خطری در بر ندارد.
جالب است بدانید که فردی به نام رابرت مک دونالد با بیدار ماندن به مدت ۱۸ روز توانسته است رکورد بی خوابی دنیا را در سال ۱۹۸۸ به نام خود ثبت کند.
ساعت بدن مخصوص شما
به طور معمول سیکل خواب و بیداری برای هر فردی دور ۲۴ ساعت میچرخد؛ اما اگر به هر دلیلی شما را از دانستن زمان و ساعت محروم شوید، این سیکل می تواند به حدود ۲۵ ساعت افزایش پیدا کند. به همین منوال، هر فردی در بدنش یک ساعت بیولوژیکی مخصوص به خود دارد. این ساعت با منطقه ای از مغز به نام هیپوتالاموس در ارتباط است ، که قسمتی از آن مستقیما به چشمها ارتباط دارند.
دلیل دیدن خواب چیست؟
با اینکه مطالعات و تحقیقات زیادی درباره خواب توسط دانشمندان و روانشناسان انجام شده اما جواب قطعی برای این سوال وجود ندارد برخی معتقدند که جواب آن در ناخودآگاه انسان ها نهفته است.
برخی محققان نیز فکر می کنند خواب دیدن سبب می شود بدن ما در حالت خواب باقی بماند. دیگران نیز بر این باورند که خوابها و رویاها مسیرهایی هستند که به وسیله آن ، مغز توسط آن کار حذف اطلاعات غیر ضروری خود را انجام میدهد و اطلاعات مهمی را که باید ذخیره داشته باشد، حفظ می کند.
خواب ها در واقع ارتباطات بدن ، ذهن و روح هر فردی در یک محیط ارتباطی نمادین از زیستن هستند. خواب دیدن که طی فرآیند خوابیدن اتفاق می افتد، شکلی از فعالیت روحی ماست و تا به حال آزمایش های فراوانی بر روی این پدیده انجام گرفته و به محققان ایده های فراوانی در این زمینه داده است.
محققان می دانند که تجربیات بینایی تقریبا در تمامی رویاها حضوری ثابت دارند، اما حضور تجربیات شنیداری ۴۰تا ۵۰ درصد و حواس لامسه ، بویایی و چشایی و درد نیز درصد نسبتا کمی از حضور را در خواب هر فردی دارا هستند.
احساساتی مانند ترس ، عصبانیت یا خوشحالی نیز به اندازه ای قابل توجه در رویا حضور دارند. دلیل اینکه این احساسات به تکرار در حال تغییر هستن این است که رویاها به شکل داستان هایی منقطع و از هم گسیخته دیده می شوند و هیچ تمرکزی در آنها وجود ندارد. با این وجود اکثر خواب هایی که بیشتر افراد تجربه میکنند معمولی هستند و شاید در طول عمرشان یک یا دو رویای عجیب را هم تجربه کنند.
معانی مختلفی برای خواب ها وجود دارد به عبارتی نشان دهنده آرزوهای مهم ، ترس ها، دلواپسی ها و نگرانی های فردی را که خواب می بیند، است.
بنابراین مطالعه و بررسی خواب در افراد مختلف، می تواند نشان دهنده جنبه های متفاوتی از عملکردهای روانی او باشد. البته زمان هایی که شخص با معده پر بخوابد یا این که داروهای خاصی مصرف کند، نمی توان بر معانی خواب او تکیه کرد.
عوامل فیزیکی موثر بر خواب
عوامل فیزیکی موثر زیادی روی خواب انسان ها تاثیر دارد که یکی از آنها انتخاب تشک طبی استاندارد با شرایط جسمانی افراد است. گاهی خرید تشک مناسب توانایی آن را دارد خواب خوبی را برای شما به ارمغان بیاورد. تشک خارجی یا ایرانی که در داخل کشور در دسترس عموم وجود دارد. محصولات تشک رویا و تشک خوشخواب و دیگر برند های تولید کننده گان تشک طبی را میتوانید به صورت خرید آنلاین تشک و حتی به صورت خرید اقساطی تشک از فروشگاه اینترنتی بازرگانی سینا تهیه کنید و به خود و خانواده خود راحتی و آسایش در خواب را هدیه دهید.