نکاتی طلایی در مورد خواب
تعدای از افراد عقیده دارند که چهار یا پنج ساعت خواب در شبانه روز برایشان کفایت می کند. ادعای آنها بر این است که پس از این مدت زمان خواب خوش اخلاق و پرا انرژی از خواب بیدار می شوند و آمادگی کامل برای انجام کار های روزانه خود را دارند. اما اگر بخواهیم این ادعای آنها را از لحاظ علمی بررسی کنیم درمیابیم که علم این ادعا را کاملا رد می کند. در این مقاله میخواهیم به نکاتی طلایی درمورد خواب بپردازیم که با دانستن این نکاتی طلایی میتوانید خواب بهتری را تجربه کنید.
فعالیت مغز و بدن در زمان خواب
همانطور که میدانید و در مطالب قبل هم به شرح آن پرداخته ایم انسان به طور متوسط یک سوم از عمر خود را در خواب سپری میکند. این سوال درهمه عرصه های وجود داشته که زمانی که ما برای خواب اختصاص می دهیم زمان تلف شده محسوب می شود؟ این فکر کاملا اشتباه است و اتفاقا برعکس این قضیه است و زمانی که بدن ما در خواب است و در حال دیدن رویا هستیم بدن ما انرژی زیادی را مصرف میکند. یکی از مراحل خواب «خواب همراه با حرکت سریع چشم» (REM) نام دارد که در آن بدن در حالت خواب عمیق به سر می برد، اما واکنش بدن به زمان بیداری بسیار نزدیک است. به طور مثال فشار خون و نبض افزایش پیدا می کند.
هر نود دقیقه یک بار خواب وارد مرحله ای جدید می شود. در مرحله خواب عمیق بدن ما مانند یه رایانه عمل میکند و خود را بروز رسانی میکند بر همین اساس برای احیا و بازسازی هورمون رشد تولید کرده و سیستم ایمنی بدن مان را فعال می کند تا سلول های دفاعی بتوانند با ویروس ها و باکتری ها مبارزه کنند. در مدت زمان مرحله خواب همراه با حرکات سریع چشم (REM) مغز ما هرآنچه را که در روز رخ داده، مورد فرآوری قرار می دهد و با همین روند فضای خالی برای حافظه کوتاه مدت در روز بعدی به وجود می آورد.
علت دیدن رویا و خواب نیز همین است اما به طور قطع از لحاظ علمی ثابت نشده که خواب های ما با آن چه که در طول ۲۴ گذشته رخ داده، ارتباط داشته باشد. ما برخی اوقات خواب هایی می بینیم که عجیب و غریب بوده و به زندگی شخصی مان هیچ ربطی ندارند. اگر به طور مثال خواب دیدید که بر یک حیوان تک شاخ سوار شده اید و یا به یک مامور تحقیق خصوصی تبدیل شده اید و کسی را تعقیب می کنید، به این خاطر است که مغز شما می خواهد بخش هایی را تمرین بدهد که در غیراین صورت بدون استفاده می مانند.
در حقیقت با توجه به مطالب بالا بدن ومغز ما در زمان خواب نمیتواند به استراحت کامل بپردازد و همچنان در حال فعالبت است اما نوع فعالیت آن با فعالیت های بیداری بسیار متفاوت است. در واقع بر عکس تصور عموم که افراد در زمان خواب ساعات کاری را از دست می دهند، اینطور نیست و خواب لازمه داشتن یک روز پر انرژی در روز آینده است.
نیاز بدن به خواب چند ساعت است
اگر خواهیم به صورت دقیق به این موضوع بپردازیم باید بدانید که به چند عامل مانند سن و شرایط سلامت جسمانی افراد بستگی دارد. به عنوان مثال نوزادان که تازه به دنیا آمده اند روزانه به ۱۴ تا ۱۷ نیاز دارند. کودکان در سن های هفت تا نه سالگی حدود ۹ تا ۱۱ توصیه می شود و برای بزرگسالان در شرایط عادی حدود هفت تا نه ساعت. بزرگسالان نباید کمتر از شش ساعت در شب بخوابند. از سوی دیگر اشخاصی هم هستند که احساس می کنند ده ساعت خواب برای شان کافی نیست. زیاده روی در هر چیزی خوب نیست. اگر به بیش از ده ساعت خواب نیاز دارید تا احساس سر حال بودن بکنید، شاید کیفیت خواب تان خوب نیست. تحقیقات پژوهشگران در دانشگاه کمبریج نشان می دهد که خطر سکته مغزی در افرادی که بیش از هشت ساعت در شبانه روز می خوابند، افزایش می یابد.
پیامد های کم خوابی یا بد خوابی
طی تحقیقات به عمل آمده روی افراد داوطلب که روی آنها آزمایشات علمی انجام شده بعد از ده روز نخوابیدن دچار بسیاری از مشکلات جسمانی و روحی شده اند. حرارت بدن و میزان تمرکز کاهش می یابد، نسبت به محیط اطراف مان بی تفاوت می شویم و بخشی از توانایی های شناختی و مهارت های حرکتی مان را به طور کامل یا تا اندازه ای از دست می دهیم. کاهش میزان واکنش و کنترول بدن اشخاص در شب دوم بیدارخوابی با افرادی قابل مقایسه است که در خون شان ۰.۸۵ درصد الکول اندازه گیری شده است. بسیاری از این پیامد ها جبران ناپذیر بوده و افراد دیگر نمیتوانند به شرایط عادی خودشان برگردند.
افرادی که به هر دلیلی دچار بد خوابی و یا کم خوابی شده اند از راه های متفاوتی می توانند این مشکل خود را برطرف کنند یکی از این راه ها میتواند استفاده از تشک طبی استاندارد و کالای خواب متناسب با شرایط آنها باشد. گاهی خرید تشک مناسب بهترین راه برای شما محسوب می شود. شما می توانید از تشک خارجی و تشک های ایرانی مانند محصولات تشک خوشخواب و تشک رویا استفاده کنید.