مشکل خواب نوجوانان به چه علت است؟
تحقیقات و پژوهشها نشان دهنده آن است که نوجوانان حداقل به ۸/۵ تا ۹ ساعت خواب شبانه نیاز دارند؛ در نتیجه اگر نوجوانی برای رفتن به مدرسه میخواهد صبح ساعت ۶ از خواب بیدار شود باید شبها ساعت ۹ به رختخواب برود. امّا مطالعات نشان میدهد که بسیاری از نوجوانان برای این قدر زود خوابیدن دچار مشکل هستند. و معمولا این ساعت از شب برای نخوابیدن بهانه های زیادی دارند.
تشک طبی مناسب نوجوان
این بهانه ها نه به دلیل آن است که نمیخواهند بخوابند بلکه به دلیل این است که مغزشان به طور طبیعی سرگرم کار است و برای به رختخواب رفتن آمادگی ندارد. گاهی نبود کالای خواب متناسب نوجوان در این سنین باعث بد خوابی آنها میشود امروزه تشک طبی نوجوان نیز متناسب با فیزیک و شرایط جسمانی یه نوجوان توسط شرکت های تولید کننده تشک خارجی و تشک ایرانی مانند تشک رویا و تشک خوشخواب تولید و به بازار عرضه شده است. گاهی با خرید تشک مناسب نوجوان میتوانید به داشتن خوابی راحت در ساعات معین برای نوجوان و کودک خود کمک کنید. البته گاهی برخی افراد بخاطر داشتن مشکلات مالی، گران بودن این تشک ها را بهانه می کنند. فروشگاه اینترنتی بازرگانی سینا این امکان را برای همه هموطنان خود ایجاد کرده تا بتوانند این تشک طبی را به صورت خرید اقساطی تشک تهیه کنند و مورد استفاده قرار دهند.
در دوران بلوغ، ساعت بیولوژیک بدن تغییر میکند و به نوجوان میگوید که شبها دیرتر بخوابد و صبحها دیرتر بلند شود. این تغییر ظاهراً به این دلیل است که هورمون ملاتونین در نوجوانان نسبت به کودکان و بزرگسالان در ساعات دیرتر شب تولید میشود و این امر، به خواب رفتن نوجوانان را دشوارتر میسازد.
به این پدیده سندروم (نشانگان) تأخیر در مراحل خواب گفته میشود. این عارضه با این که بسیار شایع است امّا بر روی همه نوجوانان اثر نمیگذارد. البته تغییرات در ساعت بدن، تنها دلیل مشکل خواب در نوجوانان نیست. بسیاری از مردم مشکل بیخوابی دارند. متداولترین دلیل بیخوابی استرس است امّا دلایل دیگری نظیر ناراحتیهای جسمی (مثل سردرد، گرفتگی بینی به هنگام سرماخوردگی)، مشکلات هیجانی (مثل مشکلات خانوادگی یا ارتباطی)، و حتی محیط خواب (مثل گرم بودن یا سرد بودن یا پر سروصدا بودن اتاق خواب) انتخاب محل نامناسب و استفاده از کالای خواب غیر استاندارد برای خواب شبانه و گاهی چرت های وسط روز برای رفع خستگی، نیز برای آن وجود دارد.
بیخوابی و یا بد خوابی برای تمامی افراد در سنین مختلف میتواند وجود داشته باشد. امّا اگر بیخوابی به مدّت یک ماه یا بیشتر ادامه یابد، پزشکان آن را مزمن قلمداد میکنند. مخصوصا اگر در نوجوانان این پدیده زیاد دیده شود بیشتر باید به دنبال دلایل آن باشید و برای درمان و یا حتی جلو گیری از پیشرفت این معضل تلاش کنید. استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی مانند گوشی، لپتاپ و کامپیوتر در طول روز و یا حتی قبل از خواب بسیار مضر است و میتواند این مشکل را در بدن آن ها تشدید کند.
بیخوابی مزمن ممکن است بر اثر مشکلاتی از قبیل افسردگی پدید آید. کسانی که دچار بیخوابی مزمن باشند باید از پزشک، روان درمانگر یا مشاور کمک بگیرند. برای برخی افراد، نگرانی در مورد بیخوابی میتواند وضعیت بیخوابیشان را خرابتر کند. یک دوره کوتاه بیخوابی ممکن است با مضطرب شدن فرد دربارهٔ این که خوابش نمیبرد یا نگرانی دربارهٔ احساس خستگی در روز بعد، به یک پدیده طولانی مدّت تبدیل شود. پزشکان به این پدیده بیخوابی روانی- فیزیولوژیکی میگویند.