تاثیرات خواب بر سلامت جسمی روحی و ذهنی
همانطور در در مطالب قبلی گفته شد برای اینکه بدن سلامتی نسبتا کاملی داشته باشد و اعضای بدن عملکرد های مناسبی را داشته باشند باید خواب مناسب و با برنامه ای داشته باشید. اما به علت تغییر سبک زندگی شهری و بیشتر شدن مشکلات و استرس های روزانه کاری، متاسفانه ساعات خواب و کیفیت آن بسیار پایین آمده است از طرفی عادات غذایی نیز متفاوت شده و بسیاری از افراد به علت کمبود زمان به غذاهای فست فودی روی آورده اند که همین امر باعث کاهش کیفیت خواب و به خطر افتادن سلامت وحی و جسمی افراد شده است در نتیجه کاهش کیفیت زندگی میشود.
در مجموع برای اینکه بتوانید زندگی سالم تری از لحاظ جسمی و روحی را تجربه کنید باید تمرکز بیشتری روی خواب خود داشته باشید. البته اهمیت خواب و استراحت در ساعات مختلف شبانه متفاوت است که به شرح زیر است:
از ساعت 9 الی 11 شب اگر بتوانید به استراحت بپردازید، زمان خوبی است که بدن میتواند برای از بین بردن مواد سمی و غیر ضروری اقدام کند که این کار به عهده آنتی اکسیدان های است. اگر در این ساعات بدن استراحت نداشته باشد اثز مفی زیادی بر روی سلامت بدن خواهد داشت.
از ساعت 11 الی 1 شب عملیات از بین بردن مواد سمی در کبد ادامه دارد و اگر در خواب عمیق نباشید این عمل به درستی صورت نمیپذیرد.
از ساعت 1 الی 3 شب این عملیات سم زدایی به سمت کیسه صفرا میرود که اگر در خواب عمیق باشید این عمل به بهترین حالت ممکن انجام میشود
از ساعت 3 تا 5 صبح این عملیات به سمت ریه ها منتقل می شود در بسیاری از مواقع در آزمایشات دیده شده افراد در این ساعات دچار سرفه شدید و یا عطسه می شود.
از ساعت 5 الی 7 صبح سم زدایی به سمت روده های بزرگ انتقال می یابد و در این زمان میتوانید اقدام به دفع آن کنید.
از ساعت 7 الی 9 صبح که ساعات بسیار مهمی محسوب میشود بدن شروع به جذب مواد مغذی میکند بهتر است در این حدود ساعات خوردن صبحانه را در برنامه خود قرار دهید البته افرادی که دارای بیماری خاصی هستند بهتر است صبحانه را در حدود ساعت 6:30 دقیقه میل کنند.
از عواملی که باعث عدم دفع مواد سمی از بدن می شود دیر بیدار شدن و دیر خوابیدن است
عملیات خون سازی توسط مغز استخوان در حدود نصفه های شب الی 4 صبح انجام میگیرد در نتیجه این ساعات بسیار مهم است که در استراحت کامل باشید.
علت به وجود آمدن احساس خستگی در بدن در ساعات کاری پس از به اتمام رسیدن تعطیلات ها، ترک عادات خواب است که بدن دچار سردرگمی می شود و نمیداند چه ساعتی از شبانه روز میتواند عملیات سم زدایی بدن و خون سازی را آغاز کند.
با توجه به مطالبی که گفته شد برای اینکه جسمی سالم و سلامت داشته باشید سعی کنید یک برنامه منظم برای خواب داشته باشید و در هیچ شرایطی آن را بهم نزنیم.
تاثیرات خواب خوب بر سلامت ذهنی و روحی
همانطور که گفته شد یکی از مسائلی که تاثیر بسیار زیادی بر سلامت ذهن، روح و جسم انسان دارد توانایی خوب خوابیدن است. به طور مثال فردی که به مدت طولانی از کمبود خواب رنج میبرد پس از مدتی به یک سری مشکلات روحی و روانی برخورد میکند و باید مراقبت زیادی از این فرد انجام شود. خواب نه تنها نقش تاثیر گذاری روی سلامت جسم وو روح انسان دارد،1بلکه متقابلاً از شرایط جسمی و روحی انسان و عوامل محیطی تأثیر می پذیرد. بعضی از عوامل انسانی و محیطی که بر خواب تاثیر می گذارند، عبارت اند از: کهنسالی- عوامل روانی- عادات و شیوه زندگی- تغییرات متوالی و نامنظم ساعات خواب- عوامل محیطی- عوامل جسمانی و داروها. البته عوامل زیادی در بی خوابی موثر است که تعدادی از آنها عبارتند از :
- خوابیدن در طول روز
- احساس خستگی زیاد در بدن
- کم شدن تمرکز
- داشتن مشکلاتی در حافظه
- ناتوانی در تصمیم گیری
- تحریک پذیری از عوامل خارجی
- ناتوانی در تحمل ناکامی ها
- تعدد حوادث و تصادفات و خطر های ناشی از آن
با توجه به گفته های بالا خواب تاثیرات بسیار زیادی بر سلامت همه جانبه بدن دارد برخی تاثیرات ان به شرح زیر است:
تاثیر خواب بر حافظه و یادگیری :
خواب به مغز کمک می کند اطلاعات جدید را از طریق فرآیندی به نام «تثبیت خاطره» ثبت کند. عملکرد در برخی کارهای فکری با میزان خواب REM(دوره ای از خواب که با حرکت سریع چشم یا با رویا دیدن همراه است) در فرد مرتبط است و افراد پس از یک خواب خوب، شیوه های خلاقانه تر و خردمندانه تری را ارائه می دهند.
تاثیرگذاری خواب بر سوخت و ساز و وزن:
نتایج تحقیقات نشان دهنده آن است که زیا شدن وزن بدن تاثیر بسیار منفی میگذارد. رابطه عکس این موضوع نیز وجود دارد یعنی اگر بدن دچار کم خوابی مزمن باشد به علت ایجاد تغییر در سوخت و ساز بدن، بدن دچار اضافه وزن میشود.از طرفی سطح «لپتین» -هورمون مهار اشتها- را می کاهد و بر میزان «گرلین» – هورمون تحریک اشتها- می افزاید.
تاثیر خواب بر ایمنی فردی:
یکی از تاثیرات مهم کمبود خواب کاهش میزان هوشیاری در فرد است و همین کاهش هوشیاری باعث بروز خطا در حین کار و یا حتی به وجود آمدن حوادث مختلف مانند حوادث رانندگی می شود.
تاثیر خواب بر خلق و خو و کیفیت زندگی:
کمبود خواب می تواند به بروز علایمی چون تحریک پذیری، بی قراری، ناتوانی در تمرکز و کج خلقی منجر شود که بیانگر وجود مشکلات روانی مانند اضطراب و افسردگی هستند.
تاثیر خواب بر سلامت قلب و عروق:
هنگامی که تنظیم خواب یک فرد بهم میریزد، این تغییر بر فشار خون و افزایش سطح برخی هورمون ها، اختلالات ریتم قلب، افزایش التهاب و دیابت نوع دو موثر است
دفاع از بدن، پیشگیری از سرطان:
زمانی که فردی دچار کمبود خواب می شود، کارکرد ایمنی بدنش تحت تاثیر قرار می گیرد به این صورت که فعالیت سلولهای ایمنی کشنده عوامل مهاجم را کاهش می دهد.
در نتیجه بسیار مهم است که به کیفیت و میزان خواب خود توجه زیادی داشته باشید البته کیفیت خواب به عوامل زیادی مانند مکان و کالای خواب مورد استفاده بستگی دارد. به طور مثال بسیار مهم و ضروری است که زمانی که برای خرید تشک به بازار میرویم با توجه به شرایط جسمانی مان تشک طبی را خریداری کنیم. مثلا فردی که دارای کمردرد و یا در های عضلانی است باید مطابق با بیماری خود یک تشک انتخاب و تهیه کند. یک تشک خارجی و یا تشک های تولید داخلی مانند محصولات تشک رویا و تشک خوشخواب میتواند گزینه های خوبی برای تهیه تشک باشد. فروشگاه اینترنتی بازرگانی سینا این امکان را برای تمامی اقشار جامعه به وجود آورده تا بتوانند خرید خود را به صورت خرید اقساطی تشک انجام دهنده و نگرانی در خصوص قیمت این کالا نداشته باشند.